Raalte Regio

Raalte Natuurlijk: bladblazers :(

De bladblazers worden dezer dagen voor het laatst gebruikt. Nog even de laatste restjes van parkeerplaatsen en uit fietsenstallingen blazen en dan kunnen ze de berging in. Wat Raalte Natuurlijk betreft blijven ze daar volgende herfst ook lekker liggen. Want dat blad is de winterjas voor de natuur. Laat de gemeente maar het voorbeeld geven: scheelt meteen een heleboel manuren.

Waar dat fout gegaan is, weten we niet, maar we hebben in ons landje ergens een keer in de kop gekregen dat blad geharkt – of erger – geblazen moet worden. Vermoedelijk is dat het tegengaan van vermeende lelijkheid. Een tuintje, een plantsoentje, een parkje, dat moet ‘strak an de kaante’ zijn.

Dat je de stoep en het fietspad van blad wil ontdoen: natuurlijk, mensen die slecht ter been zijn, moeten ook goed buiten durven. Maar we zien de stoere bladblazer onder struiken, op gazon, zelfs in een weiland aan de gang. Zie bint niet wies!!!

In gesprekjes daarover horen we als argument dat de grond te zuur wordt, dat de grond stikt, zelfs dat eikenblad niet composteert. Wie dat allemaal de wereld in geholpen heeft, geen idee. Maar feit is dat blad van een boom behoort tot de natuurlijke kringloop. In de winter is het een winterjas voor kleine diertjes die de grond lekker loswoelen. Piertjes bijvoorbeeld. Die losse grond is goed voor de plantjes. Die piertjes zijn in de winter weer eten voor vogels.

Je moet je tuin helemaal niet winterklaar maken, je moet de tuin van de herfst zo de winter in laten gaan, dat heeft de natuur het liefst. En hoe mooi is het als we geen blad meer hoeven blazen. Dat scheelt een hoop lawaai. En in plaats van met je snufferd in de uitlaatgassen van de blazer te hangen, heb je mooi de tijd een frisse neus in het bos te halen.

Accu
Natuurlijk is er niks mis met blad verwijderen bij fietsenstallingen en van parkeerplaatsen. Zo zagen we ze deze week bezig bij Landstede en het station in Raalte. Dat waren bladblazers op brandstof. Weet je dat tuinmachines tegenwoordig allemaal ook op elektrisch werken? Kun je ze opladen met heel goedkope zonnepanelenstroom, werk je niet in uitlaadgassen en maken ze een stuk minder lawaai!

(De foto is niet zo scherp, die is gemaakt tijdens het fietsen. Niet zo verstandig eigenlijk hè?)

|Doorsturen

Dick Mars

2018-01-12 10:50:38

Zoals zo vaak zal de waarheid wel weer in het midden liggen, in het geval van de foto zelfs letterlijk...

Ik kan een heel eind met het betoog meegaan, maar ik geloof ook wel ( weet uit eigen ervaring) dat een gazon waarop blad blijft liggen daar niet zo lekker onder vandaan komt.

In de rest van de tuin zelf kan het meestal prima blijven liggen.

Maar terug naar de foto: wanneer het blad netjes - en terecht- van het fietspad wordt afgeblazen, en je laat het vervolgens mooi op dat gemeentelijke grasveld liggen dan kun je na de eerste de beste windvlaag weer opnieuw beginnen. En dat is weliswaar heel effectief, maar zeker niet efficiënt.

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer