Raalte Regio

Raalte Natuurlijk: geef de samenleving verantwoordelijkheid en vertrouwen, maar Mangs bu-j te bange

Elden is een klein kerkdorp van Arnhem. Petra van Houdt had van buurtgenoten opgepikt dat ze graag een plek wilden waar mensen boeken konden uitwisselen. Dus kocht ze op Marktplaats een kast, vroeg ze buren die op te knappen, zocht ze een plek ergens op straat, en kwam ze bij het Dorpshuis uit.

De boekenkast
Petra kwam veel mitsen en maren tegen. Straks stelen ze onze boeken, straks valt die kast om, straks dit, straks dat. Maar Petra pakte door. De kast kwam er. De boeken kwamen er. Van de bange voorvermoedens kwam niks uit. Sterker nog: het aanbod van boeken is groter dan de kast kon hebben. En toen na een jaar de kast het begaf, wilde heel Elden een nieuwe kast.

Petra was een van de sprekers tijdens de bijeenkomst ‘Mangs bu-j te bange’, woensdagavond in het Carmelcollege. “Als ik de kast aangevraagd had, was die er nooit gekomen. Omdat ik de kast gewoon gekocht heb, is het een succes.”

‘Ja maar’
‘Ja maar’, ‘maar als’, ‘je kunt toch zo maar niet…’ en ‘wordt er dan ook nog wel een beetje naar de lange termijn gekeken?’ Dat soort vragen kreeg Petra tijdens haar workshops. Dat symboliseert hoe weinig vertrouwen politici en bestuurders eigenlijk nog hebben in bewoners. Om te voorkomen dat er gekke dingen gebeuren komen er regels. En vervolgens wordt een initiatief aan die regels getoetst.

Nee, kan niet
Raalte Natuurlijk maakte dat op weg naar de verkiezingen zelf ook mee. We hadden bedacht op bepaalde plekken in onze gemeente de straat met een hogedrukspuit schoon te spuiten, toevallig precies in de vorm van ons logo. “Nee mag niet, dat is graffiti” zegt de ambtenarij in Raalte, die daarmee de definitie van graffiti naar onze mening aardig oprekt. En toen we op een vrijdagmiddag met een groep mensen bij het gemeentehuis ondersteuningsverklaringen wilden inleveren mocht dat ook niet: gemeentehuis dicht. Toen we precies diezelfde vraag aan een andere ambtenaar stelden, kon dat ineens wel. Hij vond het sympathiek.

Een ander voorbeeld is de Nieuwstraat in Raalte: bewoners vroegen of die vrachtwagenvrij kan. “Nee, niet te handhaven”, stuurde een ambtenaar als antwoord. Maar dat standpunt is niet eens langs de politiek gegaan.

“En wat als we een raad zouden hebben zonder partijen, dat er alleen maar meedenkers in zitten?” vroeg een van onze kandidaatsraadsleden tijdens de workshop. Nou, daar moesten de zittende politici niet aan denken…

Heb vertrouwen
Raalte Natuurlijk is het helemaal eens met de actiegroep Mangs bu-j te bange. Vooral omdat je inderdaad soms te bang bent. Raalte Natuurlijk wil juist kijken waar de samenleving mee bezig is, we willen dan vooral proberen dingen mogelijk te maken, en daarbij willen we de samenleving volledig betrekken. We gaan ervanuit dat er dan veel meer draagvlak zal ontstaan. Geef de burger verantwoordelijkheid en vertrouwen, dan komt het allemaal heus wel goed!

Harrie Kiekebosch
Raalte Natuurlijk

|Doorsturen

lampi

2018-02-08 18:49:40

@Harrie,

ik denk niet dat je de verantwoordelijkheid bij de burger moet leggen.

wat wel belangrijk is dat de burger door de politiek gehoord word.

en ook duidelijk is over waarom iets wel of juist niet gebeurt.

Marjan Potze

2018-02-08 22:52:31

"Geef de burger verantwoordelijkheid en vertrouwen, dan komt het allemaal heus wel goed".

Maar dat doen we toch altijd al Harrie? We schenken  toch iedere vier jaar, middels het stembiljet, ons vertrouwen aan een burger die dan namens ons zitting neemt in de raad/het college waar hij/zij de verantwoordelijkheid krijgt om de belangen van de andere burgers te behartigen?

Het is alleen zo jammer dat een aantal burgers, na installatie, opeens is vegeten door wie en voor wie zij er zitten...      

Raalte Natuurlijk

2018-02-09 16:23:10

@Lampi en @Marjan, onze visie op de politiek is dat daar - in de politiek dus - namens de samenleving beslissingen genomen worden. De samenleving wijst verantwoordelijken aan die namens hen het samen leven organiseert. Met het aanwijzen van die vooruitgeschoven mensen blijf je als individu en als samenleving nog steeds wel verantwoordelijk.

Een beetje meedenken, meehelpen, meedoen, niet de kont tegen de krib en zo. Dat bereik je inderdaad met te beginnen naar elkaar te luisteren. Maar dat gaat verder door niet steeds alles aan regeltjes te binden en van allerlei dingen te verbieden. Net als met de opvoeding: als je je kind vertrouwen geeft, komt dat vaak beter in orde dan dat je hem steeds achter de broek aan zit.

Gertie

2018-02-09 20:22:09

Dus dan zijn julli ook voor het bindend referendum en de gekozen burgemeester? En het onder beperkte voorwaarden beschikbaar stellen van dorpsbudgetten?

Raalte Natuurlijk

2018-02-12 18:56:29

@Gertie, nee, we zijn niet voor een bindend referendum. Dat vinden we niet de beste manier voor besluitvorming. We zijn voor de dialoog (in plaats van een debat) waarin iedereen de kans krijgt zijn zegje te doen en naar aanleiding waarvan uiteindelijk de beste ideeën boven komen drijven. De verantwoordelijke moet zijn besluit zodanig uit kunnen leggen, dat ook de mensen die het er (in meer of mindere mate) niet mee eens zijn, er mee kunnen leven. Dat is meer een kwestie van gehoord worden en dat is in de huidige politiek in het geheel niet aan de hand. Politici en bestuurders doen op dat gebied alsof, maar gaan vervolgens gewoon hun eigen gang (laagvliegen, megastallen, N35), ambteraren redeneren vanuit wat er niet kan ipv dat ze naar mogelijkheden zoeken naar wat mogelijk (en wenselijk) is.

De grote denkfout bij een bindend referendum is dat mensen altijd overal goed over geinformeerd zouden zijn. Dat is niet zo. En ook wordt het overkoepelende belang (voor bijvoorbeeld Raalte en Salland) met een bindend referendum uit het oog verloren. We zijn niet zo van ieder voor zich, maar meer van samen met z'n allen.

De gekozen burgemeester... We vinden het in elk geval onzin dat een burgemeester neutraal is en boven de partijen staat. Ieder mens neemt zichzelf mee, een burgemeester ook. Dus laat Dadema nou niet zeggen dat hij neutraal is. Dan kan helemaal niet. (Waarmee we trouwens niet bedoelen dat Dadema het niet goed zou doen. In tegenstelling: na een rariteitenkabinet van burgemeesters en waarnemende burgemeesters, is hij eindelijk weer een goede, een héél goede!) 

Eerlijk gezegd weten we niet zo precies wat we van al dan niet een gekozen burgemeester vinden. Feitelijk is een sollicitaieprocedure ook een manier van kiezen, kiezen via volksvertegenwoordigers die op hun beurt weer gekozen zijn. Getrapt gekozen dus.

Als je de Raaltenaar zijn eigen burgemeester laat kiezen, heb je kans op korte termijn-acties, net als de huidige politiek. De nieuwe raad oefent straks een jaar op haar nieuwe positie. Dan gaan ze twee jaar besturen. Daarna staan ze al weer in verkiezingsstand. Dat schiet allemaal niet op. Als een burgemeester ook nog in zo'n setting zit, ik twijfel.

Maar wat is jou opvatting @Gertie?

Harrie Kiekebosch.

Marjan Potze

2018-02-14 11:41:20

Harrie,

In bovenstaande reactie lees ik dat jij onze burgervader een héél goede burgemeester vindt.  Ben ik toch wel zwaar benieuwd naar je motivatie waarom hij dit predikaat verdient.

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer