Raalte Regio

Raalte neemt tijdens raadsverkiezingen opnieuw deel stemmentellingexperiment

De gemeente Raalte doet tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart weer mee aan het landelijke experiment 'Centraal tellen van de stemmen'. Ook tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen en de vorige Europese en Provinciale verkiezingen nam Raalte hieraan deel.

Normaal gesproken worden stemmen nadat de stembussen zijn gesloten per stembureau geteld. In het kader van het experiment gebeurt dat op één centrale locatie (bijvoorbeeld Tijenraan). Zo staan de ambtenaren er met hun neus bovenop. Om de kwaliteit te bevorderen, is nu echter ook besloten om de stemmen gefaseerd te tellen. Die avond zelf nog op basis van de voorkeurspartij; de volgende ochtend op basis van de voorkeurs-kandidaat. Eerder gebeurde dat op dezelfde avond, maar dat blijkt te foutgevoelig voor de tellers die er vaak al een lange dag op hebben zitten. "We doen het de volgende dag met een frisse ploeg, dat zorgt voor borging", legt burgemeester Dadema uit. De extra kosten die Raalte hierdoor maakt, worden overigens vanuit het experiment vergoed.

Tijdens de recente Tweede Kamerverkiezingen (toen in de gemeente de stemmen nog op de ouderwetse wijze werden geteld) ging het in Raalte nog mis. Toen werden enkele voorkeursstemmen voor D66'er Bert Terlouw uit Raalte per ongeluk toegekend aan een andere kandidaat. Het had overigens geen gevolgen voor de uitslag. Ook met de maximaal dertig verloren gegane stemmen, was Terlouw er bij lange na niet gekomen. Burgemeester Dadema hintte er vorige week tijdens het persuurtje op wel weer wat te zien in het stemmen met de computer. "Tegenwoordig doen we alles papierloos, alleen stemmen nog niet. Maar dat is een heel andere discussie."

|Doorsturen

Jan

2017-12-04 10:37:40

ik zal echt niet meer gaan stemmen het is onzin en vruchteloos. stemmen is net zoiets als de voordeur open zetten als er inbrekers in de buurt zijn 

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer