Olst-Wijhe Regio

Medicijnenfabriek in Olst vreest voor problemen

Medicijnenfabrikant Abbott vreest voor problemen voor haar fabriek in Olst wanneer de rechtszaak bij de Raad van State tegen de provincie Overijssel verloren gaat. Abbott heeft een conflict met de provincie over de aanvraag van een specifieke milieuvergunning.

De medicijnenfabrikant moest vóór 1 juli 2015 een zogeheten NBW-vergunning aanvraag. NBW staat voor natuurbeschermingswet. Die vergunning moest aangevraagd worden omdat per 1 juli het landelijke PAS-beleid in werking trad. Daarmee wil Nederland het hoofd bieden aan de problematiek rond stikstof en natuur. 

Volgens de provincie was de informatie die de farmaceutische firma had ingediend voor de NBW-vergunning echter niet volledig genoeg. Een nieuwe aanvraag - onder het nieuwe PAS-beleid - is volgens de provincie dus noodzakelijk.

Uitbreiding onmogelijk
Maar volgens Abbott wordt dat een probleem, omdat er dan alleen de uitstoot wordt beoordeeld zonder rekenschap te houden met de stikstofuitstoot die vergund zou zijn in een milieuvergunning. Het zou uitbreiding in de toekomst onmogelijk maken voor de fabriek.

Abbott zegt de kans te verdienen om nog na 30 juni aanvullende informatie te overleggen. De provincie vindt van niet. De Raad van State beslist over enkele weken.

|Doorsturen