Raalte Regio

Gerlant: Mega-Jumbo

Mijn eerste gedachte bij het horen dat Jumbo in Raalte een Mega e-fulfilment center (EFC) wil vestigen was, het zal mij benieuwen welke politicus als eerste de eer aan zich zelf houd en bij de rondvraag donderdagavond, het college, de wethouder feliciteert. Toen vorigjaar Jumbo aankondigde dat er 86 banen gingen verdwijnen kreeg namelijk het college de broek opgeknoopt. Want hoe had dit kunnen gebeuren. Gelukkig waren de reacties van politici uit heel Salland gisteren via twitter positief. Kort samengevat; hier werd de regio beter van.

Het tweede wat bij mij opkwam was oké en hoe gaan ‘we’ dat dan doen? 550 banen, 50 voor Nederlanders, 100 voor polen en 300 voor Roemenen en vul die andere 100 zelf maar even in. Die mensen moeten ergens wonen.

Van de week ook in het nieuws. De vereniging van Nederlanse gemeenten willen permanente bewoning op campings aan banden leggen, die caravans moeten weer vol met toeristen. Onze Sallandse gemeenten dus ook. Past ook helemaal bij het sallandse beleid om intesteken op meer toerisme. We weten allemaal dat ook hier veel parken bewoond worden door arbeiders uit het Oostblok. Hard werkende mensen die veelal goedkoop willen wonen, geld verdienen en na een paar jaar weer terug naar hun eigen land. Zo af en toe komen ze eens in het nieuws omdat ze met een borreltje teveel op een rondje rijden maar over het algemeen valt het hier bij ons nog wel mee.

In Brabant is dat een ander verhaal. In Eindhoven, Tilburg maar ook den Bosch bijv waar meneer van Eert zijn andere EFC staat schrijft lokale pers geregeld over die uitwassen. Een ander ding wat een heikel punt is ook daar die huisvesting. Arbeids migranten die de betaalbare huurwoningen van de lokale inwoners inpikken, tenminste dat is het beeld wat even scannen op sociale media in Brabant oplevert. Nu zullen de verhuurders hier wel een gat in de lucht springen met een zo’n groot huurders potentieel maar toch…

Het derde wat bij mij opkwam was de oplossing. De Zegge VII. Toch een asielzoekers centrum maar dan voor economische vluchtelingen uit oost Europa. Het proces heeft de gemeente al doorlopen, de tekeningen inclusief routing van en naar het dorp is door de politici al besproken. Ze kunnen er bij wijze van zo een klap opgeven. We bouwen een arbeiders dorp net als Philips deed in Eindhoven in 1910 of net als Bata de Tsjechische schoenenfabrikant in de jaren 30 in Best. Als het College het een beetje handig aanpakt investeert de familie van Eert fors mee. Misschien zelf wel een La Place aan de rand van dat centrum waar dan ook de Salanders hun natje en droogje kunnen halen. En voor de de natjes en droogjes van de bewoners zorgt het EFC. Dat levert het goedkope huismerk jumbo bier met vrachtwagens vol achter de hekken.
U begrijpt, dit moet je lezen met een hele dikke knipoog, maar toch politici…

gerlant@sallandcentraal.nl 

|Doorsturen

Willy Wolfkamp

2017-07-12 18:06:56

Gerlant je hebt gelijk, een vleesvarkensbedrijf met 1 fulltime medewerker is een mega bedrijf, in de mega stal in Marienheem werken straks misschien 6 mensen en daar is alles op tegen. 550 arbeids plekken erbij, het lijkt wel heel mooi maar er is zeker ook een keerzijde. Er komt/is nu al een krapte op de arbeidsmarkt, bedrijven die menig Sallander de laatste jaren aan het werk hebben gehouden zullen de gevolgen onder vinden van deze enorme toename van werk gelegenheid. Blijkbaar zien politici dit helemaal niet en willen hier alleen maar de voordelen van zien. 

lampi

2017-07-12 18:40:36

dus college en de wethouder moeten we feliciteren omdat jumbo die ouwe meuk van voorheen schuitema aan de almelose straat weer in gebruik neemt en daar +/- 500 buitenlanders aan het werk wil zetten voor liefst nog minder als een jeugdloon?

dan blijft er toch heel weinig over van die hoezee stemming over de werkgelegenheid wat dat op zou gaan leveren.

en dan zou de gemeente raalte ook nog een woonwagenkamp (mijn excuus aan de echte woonwagenbewoners dat ik het zo noem) moeten gaan regelen voor de jumbo? laat jumbo dat lekker zelf regelen, hun willen die goedkope krachten aan het werk hebben dan moeten ze net als in het verleden die grote bedrijven deden ook de huisvesting regelen.

Leren

2017-07-30 11:05:48

' zij willen'. Hun is bezittelijk en hier is het aanwijzend bedoeld. 

Geen dank.

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Laatste nieuws

Columns en vaste rubrieken