Algemeen

Uit Hei en Dennen: Afgang

Had u ook zo’n medelijden met ex minister Halbe Zijlstra? Ik wel. Zo’n sympathieke man die ik enorm vertrouwde, op basis van? Z’n open gezicht, ik had het gevoel dat ik hem kon “lezen”. Deze man kon geen fantast zijn, tuurlijk niet, een echte Fries is nuchter en vooral eerlijk. Wat bezielde hem om zich belangrijker te maken dan hij inmiddels al was. Hij had dus Poetin ontmoet in z’n datsja en gehoord wat deze kabouter in wolfsvel had verkondigd. Wat zou die gebeurtenis aan meerwaarde voor Halbe kunnen betekenen. Ik kan daar lang over fantaseren.

Jezelf vergroten door een wereldleider op te voeren, die je zou hebben ontmoet. Verder kon hij niet gaan, dan zou hij de bron moeten prijsgeven en die moest worden beschermd. Zo lijk je er van af te kunnen komen, maar nee, een leugen in die kringen is manna voor de tegengestelde partijen. Daar werden de lange messen extra geslepen, Halbertje moest hangen. Hij hield nog even vast aan z’n goed geoefende tekst, maar om zijn en onze minister president niet mee te sleuren, moest hij aftreden. Deze intelligent man, struikelend over z’n overbodige verzinsel. Ik had er zelf pijn van, het is zo’n afgang hè, die integere veel belovende sympathieke man, de steun en toeverlaat van Rutte, zo oneervol af door de zijgang. En wat kan die briljante man nu doen?

Het gebeurt op ieder niveau hè. Wij hadden bij Elka Pieterman Nederland een verkoopdirekteur, die met z’n enthousiasme de nederlandse vertegenwoordigers pushte om zoveel mogelijk omzet te maken d.m.v. het verkopen van grote pakketten onderdelen. Puur om de omzet op te krikken, zonder kijk op daling van de winstmarge. Ja, de financieel direkteur morde wel, maar voor mijn vader telde volume en omzet. Marge, dat was iets voor pennenlikkers, omzet was het grootste goed. Ik kon vanuit het bedrijf in Duitsland onze commissarissen inlichten, die paal en perk stelden aan deze handelingen. De verkoopdirekteur werd op staande voet ontslagen. De man was puur op eigen initiatief bezig geweest om z’n baas te plezieren. Eigenaren die toen zelf begonnen met een bedrijf hielden omzet voor het grootste goed. Al die futiliteiten van boekhouding en administratie betekenden rompslomp en kosten.

Een mens wil winnen en zeker een briljant mens met visie en enorme capaciteiten. Hoe een domme inschattingsfout je leven zo kan beïnvloeden. Maar misschien wordt een mens gelukkiger in een mindere funktie.

Antoinette

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer