Ommen Regio

Dierenwelzijnsorganisatie: “Varkensbedrijf uit Ommen houdt zich niet aan hitteprotocol”

Volgens dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals houdt Varkensbedrijf Schuttert uit Ommen zich niet aan het hitteprotocol. Dit protocol houdt onder andere in dat het niet is toegestaan om vee te vervoeren bij temperaturen boven de 35 graden. Volgens eigenaar Jan Schuttert klopt er niets van de beschuldigingen en houdt zijn bedrijf zich keurig aan de regels.

“Dit varkenstransport reed om 16.55 uur bij een temperatuur van 37 graden Celsius”, schreef de dierenwelzijnsorganisatie dinsdagavond op Facebook. “Mag niet boven 35 graden volgens afspraak over hitteprotocol. Maar het gebeurt dus wel!”

De video wordt inmiddels veel gedeeld op social media. Maar volgens eigenaar Jan Schuttert is er niets aan de hand. “Wij hebben de varkens ingeladen om 16.00 uur. Toen was het onder de 35 graden. Bovendien is het inladen gebeurd onder NVWA-toezicht (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, red.). Wij kennen de protocollen en houden ons daar gewoon aan.”

Schuttert: “Wij hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. Vanwege de hitte laden we al minder varkens in en bovendien is er ventilatie aanwezig op de vrachtwagen. De varkens in deze video zijn dan ook gewoon fris van transport gekomen.”

Het vervoeren van dieren bij hoge temperaturen is zeer gevaarlijk. Op de A16, bij de grens met België, trof de politie maandag nog een aantal dode jonge kalkoenen in een vrachtwagen. Ze waren door de hitte waren bezweken.

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns en vaste rubrieken

Meest gelezen

Digikrant

Nieuwspoll


Agenda

Weer