Dalfsen Regio

Historische Kring Dalfsen en het NIOD organiseren lezingen over het verzet

Historische Kring Dalfsen en het NIOD houden woensdag 19 september in De Overkant op het Kerkplein 22 in Dalfsen een serie lezingen. Leidraad vormt onderstaande foto, genomen door politieagent Toorn, van de verzetsgroep die zijn basis had in de bossen van Rechteren. Daarop zijn onder meer de families Vogelaar en Wildervanck de Blécourt afgebeeld. De avond begint om 19.30 uur.

Drie vrouwen, dertien mannen. De meeste met een wapen in of bij de hand, glimlachend kijkend naar de camera. Deze foto is in september 1944 bij Dalfsen genomen en de personen die staan afgebeeld pleegden verzet tegen de Duitse bezetter. Als één van de zeer weinige verzetsgroepen lieten zij zich op deze manier vereeuwigen. Verzet plegen was levensgevaarlijk en het vond daarom in het diepste geheim plaats. Als deze foto tijdens de Tweede Wereldoorlog in handen van de Duitsers was gekomen, had dat voor alle geportretteerden de doodstraf kunnen betekenen.

De Historische Kring Dalfsen en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies belichten aan de hand van deze foto de vele facetten van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast persoonlijke verhalen van de mensen op de foto, vertellen deskundigen over bredere thema’s die bij deze verhalen horen.

Het programma begint om 19.30 uur met een welkom door Jan Sibelt (Historische Kring Dalfsen) Daarna volgen de sprekers Erik Somers (NIOD): Verzet in beeld tijdens de Tweede Wereldoorlog, Henk Makkinga (Historische Kring Dalfsen): Executie en verzet, Anne van Mourik (NIOD): Vrouwen en verzet en tenslotte Hinke Piersma (NIOD): Politie en verzet. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Voor belangstellenden uit Dalfsen geldt: vanaf 3 september zijn kaartjes af te halen bij het Historisch Centrum Ab Goutbeek in de Trefkoele+. Vanaf 3 september is het centrum op werkdagen open tussen 09.30 en 12.00 uur. Voor belangstellenden van buiten Dalfsen wordt een aantal kaarten gereserveerd en zij kunnen zich aanmelden via www.ouddalfsen.nl. De toegang is gratis, maar een donatie is mogelijk.

|Doorsturen

Uw reactie


Digikrant

Nieuwspoll


Agenda

Weer