Ommen Regio

Lampie: Stierenrun

Wat gaat het toch snel hè? Hangen we alweer met de kont voor de grote vakantie. En de Bissingh. Dat besef drong door op moment dat ik las dat de burgemeester Hans Vroomen gaat belletje lellen. Niet die van z’n buren, uit baldadigheid, maar de Bissinghbel. Zijnde de aftrap van het zomerse vermaak in Ommen.

Driewerf hoera voor Henk Smit, Dickie Dunnewind, Ronald Bakker en nog een stuk af wat medestrijders, die de moeite nemen om een programma in elkaar te draaien om boeren, burgers en buitenlui enne, niet te vergeten, het toeristengilde te behoeden voor sleur, saaiheid en verveling. Respect. Een vlugge blik in de Bissinghkrant leert dat er weer een themadag komt in het teken van Kunst – ja, ja, met een grote K. Een Sportdag – ja, ja, met een grote S. En natuurlijk ook een Boerendag – ja, ja, met een grote B. Laten we die eens bij de kop pakken. Boerendag dus. Vreemd genoeg zonder Yvon Jaspers, de beschermvrouwe van de agrarische sector. Je kunt een fietstocht doen langs boerenbedrijven en een kijkje nemen bij de koeien, varkens en kippen. Ontspannen? Zeker. Interessant? Ook. Spannend? Mwoah.

Geldt ook de kalverenkeuring. Beetje gezapig. Je kunt er rustig een ijsje bij likken of een biertje bij slobberen. Kan ook anders. Kijk naar Spanje. In Pamplona hebben ze op dit moment ook een soort Boerendag, Las Fiestas de san Fermin. Vast onderdeel is het stierenrennen. Een stuk of wat jonge, opgefokte stieren met indrukwekkende hoorns worden over een parcours naar de arena gejaagd. Wie durft stapt het parcours op. Ja, dat is nog eens anders wat dan schoongeboende kalfjes met ontluikende, dan wel weggebrande hoorntjes beoordelen op bouw, conditie en tekening.

Misschien iets voor volgend jaar. Om de Boerendag naast leerzaam, tevens zinderend van spanning te maken. Ik zie een met hekwerk afgezet parcours voor me, van het Vrijthof naar de Voormars. Het startschot is voor Hans Vroomen, die heeft ervaring in het openen van diverse volksfestijnen, variërend van het luiden van de Bissinghbel tot de aftrap bij het schoolvoetbal.

Laten we klein beginnen, met het selecteren van de felste stieren van Pieter Koonstra en Gait en Henkie Ramaker. Deze boeren blijven beschikbaar voor nuttige (overlevings)tips. ‘Mocht er onverhoopt in de drukte een valpartij plaatsvinden, blijven liggen met de armen over het hoofd, ik herhaal: blijven liggen!’ Ik snap dat het evenement zich als pril onderdeel moet bewijzen. Hier ligt een taak voor onze volksvertegenwoordigers. Ik stel voor dat de gemeenteraad inclusief wethouders aftrappen voor de eerste stierenrun van Ommen. Zie je ze lopen?

Gerrit de Jonge, met holle rug, die al zwetend en rennend blij is dat ie er twintig kilo heeft afgehongerd? Of Harry Löwik met een elastiekje aan de bril. Om dit voor hem zo belangrijke attribuut maar niet te verliezen, want zonder zijn fok ziet ie nog geen olifant op zich afstormen, laat staan een stier. Of Frans van der Mooren, die met geprevel de hulp van hogerhand aanroept en de stier gebiedt te stoppen? Verbandtrommel bij de hand, maar spektakel verzekerd dacht ik zo!

|Doorsturen

Digikrant

Nieuwspoll


Agenda

Weer