Ommen Regio

Gert Jakobs amuseert publiek op forumavond VOV

Wie had dat gedacht, dat oud-wielrenner Gert Jakobs een zaal toespreekt. Zijn voormalige leraar Nederlands in ieder geval niet. “Ik lag er nachten van wakker, als ik een spreekbeurt moest houden”, licht de voormalige hardfietser toe. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Jakobs ligt niet langer te woelen en spreekt met gemak een zaal vol zakenlieden toe. Of, zoals maandagavond een gemêleerd gezelschap in het clubhuis van OVC ’21. De voetbalclub bood VOV (Volkspartij Ommen Vooruit) onderdak. In het onderkomen van OVC ’21 hield de politieke partij een forumavond, met Gert Jakobs als spreker annex entertainer en Sport als thema.

Tja, hoe kom je nu zo bij Jakobs terecht? Gerrit de Jonge daarover: “Ik was op uitnodiging aanwezig bij het Profspektakel van Steenwijk. Oud-burgemeester Bernard Kobes was ook aanwezig. Hij is een groot sportliefhebber. Ik kreeg het met hem over mijn idee van een forumavond. ‘Dan moet je Gertje nemen’, sprak hij direct. Jakobs struinde ook rond op het terrein en na een armbeweging, een glas bier en een handdruk hadden we een deal.”

Naast een presentatie op het witte doek en een aantal schitterende anekdotes probeerde Jakobs zijn gehoor te betrekken bij zijn verhaal en vooral het thema. Duidelijk werd dat Jean-Paul van Poppel nooit zoveel touretappes had kunnen winnen als Gerrit Solleveld en Gertje Jakobs hem eerst hadden beschermd, geen trap te veel en de sprint voor hem hadden aangetrokken. Dat is wat deze mannen deden, tempo hoog houden, iedereen stuk fietsen, kopman uit de wind, om vervolgens anderhalve kilometer voor het eind helemaal terug te zakken naar het eind het peloton. Kopman Van Poppel moest het dan afmaken en deed dat ook.

Waardering
“Ja, daar kreeg je waardering voor, zowel van de kopman als het sprintende kopstuk. Ik ben veertien jaar prof geweest, maar won nooit”, vertelt Jakobs, die tegenwoordig vooral schittert in het programma Tour du Jour, waar hij zo’n beetje de rol pakt die René van der Gijp heeft bij Voetbal International, de nuchtere, gewone man uit de straat, die de lach aan de kont heeft hangen.

De ex-pof uit Emmen lichtte ook een tipje van de sluier van zijn boek Meesterkecht. Hoe hij na de wielrennerij in een zwart gat viel. “Jááá, ik rekende uut”, vertelt hij met Drentse tongval, “zoveel op de bank, normaal gesproken nog flink wat jaartjes te gaan, ik moet aan het werk.” Hij probeerde het als vertegenwoordiger, reed als taxichauffeur zakenlieden naar de meisjes van plezier, twaalf ambachten dertien ongelukken. Nu gaat het goed met hem.

Thema
O ja, er was ook nog een thema. Sport. Uit de zaal kwam een vraag van een moeder van een jong, maar talentvol turnstertje. Het gezinsleven staat helemaal in het teken van de sport en dat meisje. Het kost tijd, geld en vooral veel inspanning. In hoeverre kan de gemeente tegemoet komen. De antwoorden kwamen uit de zaal. Suggesties werden aan de hand gedaan. Telefoonnummers uitgewisseld en dit was zo’n voorbeeld waar het organisator VOV om te doen was.

Goed bedoeld, maar de mensen die er echt over gaan, wethouder met sport in de portefeuille of raadsleden en vertegenwoordigers van andere partijen schitterden door afwezigheid. Een gemiste kans. Juist zij hadden vraagstukken als hoe om te gaan met talentjes, kinderen van mensen met een te smalle beurs of gehandicapten die willen sporten kunnen toelichten. “Jammer”, treurde De Jonge ietwat.

Wielerevenement
Nou ja, belangrijk is wie er wel zijn, niet wie er niet zijn, moet hij maar denken. Conclusie was dat de thema-avond van zijn partij bovenal vermakelijk was en slechts sporadisch nuttig en leerzaam. Clubicoon Peter Kramer kon verbaal afrekenen met een levensgrote frustratie. Twee jaar achtereen won hij als jongeman de wielerwedstrijd van de lokale wielervereniging De Lodderaars. Het grote wielertalent van Ommen kreeg een beker en een waardebon van 25 gulden, maar werd niet opgepikt en zo stierf een wielercarrière in de dop.

Voor Kramer is het te laat en rest toeren op de fiets, maar Meine Seinen, organisator van het Profspektakel in Steenwijk, en Gerrit de Jonge hebben als voortvloeisel van deze avond het idee opgepakt om een wielerevenement in Ommen op poten te zetten. Profwielrenner Peter Schulting uit Lemele en Jakobs waren direct enthousiast en gaven aan graag te willen faciliteren.

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns en vaste rubrieken

Meest gelezen

Digikrant

Nieuwspoll


Agenda

Weer