Ommen Regio

Zwembad Olde Vechte klaar voor toekomst

Al in 2010 werd het gerenoveerde bad geopend, maar pas nu begint zwembad Olde Vechte echt opnieuw. “Het bad en de omgeving liggen er nu bij zoals het allemaal bedoeld was,” zegt accommodatiemanager Yvor Seinen. “We gaan er daarom een mooi zwemseizoen van maken.”

Het zwembad aan de Vecht onderging in de winter van 2009/2010 een flinke gezichtsverandering. Zo werd in de fundamenten van het oude 50-meterbad een 25-meterbad aangelegd en werd de oude glijbaan vervangen door een familieglijbaan. “De uitkijktoren is er nog wel. Dat is een markant uitzichtpunt gebleven. Ook hebben we een eigen terras en een kiosk waar altijd drinken en wat te eten te koop is.”

Het zwembad ging eind juli 2010 open, maar was in die eerste zomer slechts zeven weken te bezoeken. Ook vorig jaar was nog niet alles helemaal in orde, maar nu is het zwembad helemaal klaar voor het seizoen. “De gemeente Ommen heeft geld geïnvesteerd in de duurzaamheid van het zwembad,” zegt Seinen. “Het bad wordt namelijk verwarmd met zonne-energie. Het eerste jaar was het nog niet helemaal goed en hadden we soms koud water, maar nu werkt het perfect en kunnen we het water constant op 25 graden houden. En dat zonder stookkosten.”

De renovatie van het zwembad had – ook in politiek opzicht – heel wat voeten in de aarde. Terugkijken wil Seinen echter niet al te veel. Liever richt hij zich op het aankomende seizoen, waarin een keur aan activiteiten georganiseerd wordt. “Ten eerste staat er elke woensdagmiddag en op feestdagen een springkussen op het veld. Daarnaast mogen de moeders op Moederdag (13 mei) bijvoorbeeld gratis naar binnen en op Vaderdag (17 juni) geldt datzelfde uiteraard voor de vaders. Ook krijgen ze dan een gratis kopje koffie. Verder hebben we op Hemelvaartsdag (17 mei) het ‘dauwzwemmen’. Het bad is dan om zeven uur geopend voor een frisse duik en ook dan staat er voor iedereen een kop koffie en wat lekkers klaar.”

Tot aan de zomervakantie nodigen Seinen en zijn collega’s elke week een ‘School van de Week’ uit. “We hopen dat zoveel mogelijk kinderen van de betreffende school naar het zwembad komen. Voor hen organiseren we allerlei spelletjes in en naast het zwembad, zoals schatduiken en ‘gek van de glijbaan glijden’. Elke school in Ommen komt tot aan de zomervakantie een keer aan de beurt.” Seinen kijkt zodoende met een goed gevoel uit naar het nieuwe zwemseizoen. “We hopen dat we weer heel wat inwoners van Ommen en toeristen mogen begroeten.”

Midzomeravondzwemmen

Op de eerste avond van de zomer – 21 juni – doet de Olde Vechte mee aan het landelijke evenement ‘Midzomernachtzwemmen’. “Nou ja, wij maken er ‘midzomeravondzwemmen’ van, mede omdat de kans bestaat dat het Nederland elftal die avond om 20.45 de kwartfinale van het EK moet spelen. Voor die tijd is het zwembad geopend en zijn er verschillende activiteiten.”

Het midzomeravondzwemmen slaat op het Midzomernachtfeest. Vooral in Scandinavië wordt dit feest uitbundig gevierd. Het is eigenlijk een ode aan de zomer. Deze ode aan de zomer wordt in veel buitenbaden gevierd. “Wij richten ons op de basisschool jeugd in Ommen en omstreken. Naast sport en spel zal eten en drinken centraal staan deze avond. Met het Vechtdal College onderzoeken we momenteel de mogelijkheden om studenten bij de organisatie te betrekken als stageopdracht.”

“Ik Zwem”

Bij Openluchtbad Olde Vechte kan dagelijks in een mooie omgeving gezwommen worden. “Daarbij willen we de bezoekers graag iets extra’s bieden. Wij doen mee aan de landelijke actie “Ik Zwem”, georganiseerd door het Nationaal Platform Zwembaden / NRZ. Iedere keer dat er gezwommen wordt kunnen bezoekers een stempelkaart laten aftekenen en met een volle stempelkaart kunnen prijzen gewonnen worden.” Iedere maand vindt er een trekking plaats met mooie prijzen, waaronder een waardecheque. Aan het einde van de actie doen alle kaarten mee voor de trekking van een van de vier hoofdprijzen. Dit is een cheque van 450 euro en deelname aan een zwemclinic van een van de Nederlandse zwemmers die deze zomer aan de Olympische Spelen in Londen meedoen. In 2011 is een van de hoofdprijzen door een zwemmer uit Ommen gewonnen.

Uitgelicht


Columns en vaste rubrieken

Meest gelezen