Ommen Regio

Takman al een eeuw lang heiligdom voor de klusser

We stappen in de tijdmachine en gaan honderd jaar terug in de tijd. Egbert Takman, aannemer te Ommen, neemt een winkelpandje over aan de Dr. A.C. van Raaltestraat. Zijn vrouw Roelofje voorziet niet veel later boeren, burgers en buitenlui van bijlen, grepen, schroeven, moeren, witkalk en deurbeslag, kortom allerhande huisraad en gereedschap. De transacties worden keurig bijgehouden in kasboeken, welke de overlevering hebben gehaald en door de jaren heen aan de oud papierbak zijn ontsnapt. Het zijn familierelikwieën, waarin Roelofje met zwierig handschrift afname en betaling bijhield.

In 1960 droeg Egbert, oervader van de huidige klustempel, de nering over aan zijn oudste telg. Jan en Nel Takman kregen een dochter en een zoon, Tanja en Rudi, die in 1983 de familiescepter over nam. Vanzelfsprekend is de huidige zaak amper te vergelijken met de handelsonderneming welke opa Egbert ooit begon.

“Dat kun je wel stellen”, beaamt Rudi. “We hebben diverse verbouwingen achter de rug, de ingang van de winkel is naar de andere kant verhuisd en natuurlijk is het assortiment behoorlijk uitgebreid en aangepast aan de eisen van deze tijd. Daarnaast hebben we nu winkels in Zwolle, vanaf 2000, en sinds vorig jaar in Nijverdal.” Rudi doet nogal luchtig over de uitbreiding, “ach ja, het kwam op ons pad.” Wel beseft de klusbaron terdege dat hij met zijn Heidi de verantwoording heeft voor zo’n 25 werknemers, die de drie kluspaleizen draaiende houden.

“Goed personeel is goud waard. Het draait om vertrouwen, maar ze moeten tevens ter zake kundig zijn. Je moet er vanuit kunnen gaan dat de klant goed en klantvriendelijk wordt bediend, ook als je niet op de zaak bent. Daarnaast moet je het ook los kunnen laten. Natuurlijk, je bent er altijd mee bezig, druk, druk, druk, maar vrij is vrij.” Ontspanning zoekt Rudi in de motorsport. Geef hem decibellen en opspattend modder en de vader van een trio blakende kerels vergeet alles om hem heen. Net als zijn nazaten overigens, die allen de liefde voor de motorsport en het reilen en zeilen in de doe-het-zelfbranche met de paplepel kregen toegediend. Alle drie dragen een flinke steen bij in wat over een tijdje hun imperium wordt.

Op donderdag 15 februari wordt stilgestaan bij het jubileum. Honderd jaar Takman wordt gevierd op het eigen terrein, waar een klusmarkt verrijst, met demo’s van bekende merken als Stihl, Husqvarna en Makita. Bezoekers van harte welkom.

Zie www.takman.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns en vaste rubrieken

Meest gelezen

Digikrant

Nieuwspoll


Agenda

Weer