Algemeen

Zondagse gedachte: Durf je me aan te raken?

Het is carnaval, overal feest in de straten, versiering alom, ja ook op de gezichten! Geschminkt tot de mooiste creaties gaan mensen over straat. Dikke pret, voorpret vooral ook. Sommigen zijn er al weken mee bezig geweest om tot de juiste carnavalsuitrusting te komen. Dit jaar weer anders dan vorig jaar, héérlijk! Geweldig als er mensen zijn die er zo van genieten! Ik zelf heb dat niet zo, ik geniet wel van mooie kleding-creaties, zeker wel, maar niet gekoppeld aan carnaval, maar dat terzijde.

In het Evangelie van dit weekend ontmoeten we ook iemand die er anders uit ziet dan normaal…. Een melaatse. Nee, hij is niet geschminkt. De vlekken op zijn huid komen door een akelige ziekte die hem teisteren en isoleren. Hij doet het er ’s morgens niet voor de lol op en hij kan het er ’s avonds niet afwassen. Nee, hij smeekt juist bij Jezus: “Als Gij wilt kunt Gij mij reinigen.”

En Jezus wordt door medelijden bewogen. Hij steekt zijn hand uit, raakt hem aan en spreekt tot hem. Hij doet, hij raakt aan en spreekt.

En terstond verdween de melaatsheid en de man was gereinigd. Hij kon weer verder met een normaal leven, misschien nu wel een keer carnaval vieren, je gezicht “veranderen” voor de lol. Met dit verschil, dat hij drommels goed wist welke impact het op zijn leven gehad heeft. Uit het bijbelboek Leviticus weten we dat mensen met een huidziekte met gescheurde kleren moesten rondlopen en met loshangende haren, opdat iedereen kon zien dat zij een besmettelijke ziekte met zich meedroegen…. En dus buitengesloten werden uit de gemeenschap.

Is dat nu werkelijk verleden tijd? Onrein…. we worden nu ook gewaarschuwd voor het griepvirus, hoe onschuldig dat ook lijkt…. Misschien om eens over na te denken: hoe gaan we om met mensen die niet door verkleedpartijen, maar anders zijn in onze ogen. En waarom “anders??” Gezien worden, aangeraakt worden, wie wil dat niet, je wordt als volledig mens beschouwd. Dat werkt pas echt genezend!

Clazien Broekhoff

|Doorsturen

Uitgelicht


Meest gelezen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer