Algemeen

Zondagse Gedachte: In beweging

Dit weekend is in Raalte 24 uur lang beweging. Verschillende teams die samen lopen, gewoon heel de tijd maar door, om uit te drukken wat zieke mensen nodig hebben. Samen lopen voor hoop, solidair zijn met mensen die sinds hun diagnose van kanker hoop blijven koesteren.

Niet alleen
Wanneer het tegenzit in het leven dan valt alles even stil. Dat is met ziekte zo, dat is met sterven zo. Je hoort bijna de stilte in de ziekenkamer wanneer iemand heel rustig naar zijn einde gaat, het zachte ritme van de ademhaling die steeds minder beweging wordt. Tot alles even verstild. Een nieuwe beweging komt op gang. Mensen gaan om je heen staan om je te helpen met wat moet gebeuren. Je leert de mensen kennen die je echt weer in beweging helpen en je blijven steunen. In die indringende gebeurtenissen ontdek je hoezeer je de ander nodig hebt.

Opgenomen
Wie op pelgrimstocht gaat, die kent de ervaring; je gaat op weg, in eerste instantie alleen. Onderweg kom je mensen tegen, met hun eigen bagage, met eigen verhalen. Je loopt samen op, blijft in de cadans lopen en merkt dat de tocht lichter wordt. Je voelt je opgenomen in de beweging van de schepping, waar alles beweegt, de golven van het water, de bladeren in de wind, de mensen onderweg. Juist die beweging geeft moed en vertrouwen. Wat er ook gebeurt, je mag iedere keer weer op het ritme van het leven aanhaken. En soms is het goed om even stil te houden, even kijken naar het ritme dat onveranderd doorgaat maar waar je zeker een nieuwe richting in kunt slaan, soms een tegenbeweging om iets nieuws te kunnen beginnen.

Uitnodigen
Jezus doet dat bij uitstek. Hij hoort de beweging van zijn tijd, beweegt daarin mee, maar tegelijkertijd ook de richting die de beweging van hoop op waarachtig kunnen leven ingeslagen wordt. En hij nodigt die mensen, die noodgedwongen stilgevallen zijn langs de weg, weer op. Bij hen houdt hij even halt, zoekt contact en nodigt hen uit om weer in beweging te komen een nieuwe richting in te slaan; neem je bed op en wandel, ga je laten zien, blijf niet alleen maar ga weer naar de gemeenschap.

Dat verbeelden we in de samenloop voor hoop: mens je staat niet alleen, we lopen allemaal een stukje met je mee. Voel die kracht van samen onderweg.

Godelieve Pieper
Geestelijk Verzorger
De Hartkamp

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer