Algemeen

Zondagse gedachte: Vissers van mensen

Vorige week las ik in de krant dat er weer een grote kerk was opgeblazen in China. En dat het sowieso voor de christenen in China, maar ook in andere landen zoals Afghanistan, Pakistan en Iran beter is om als christen je hoofd maar niet boven het maaiveld uit te steken.
Christenen kunnen hun geloof beter achter hun eigen voordeur houden in plaats van kerkdiensten of andere samenkomsten te houden.

Hier moest ik weer aan denken toen we afgelopen zondag in de kerk in Wijhe met jong en oud in de dienst zaten en het verhaal werd verteld over Jezus die zijn eerste leerlingen riep. Simon en Andreas, Johannes en Jacobus waren aan het vissen bij het meer van Galilea toen Jezus langskwam. Jezus vroeg hen om mee te gaan en om visser van mensen te worden!

Na de Bijbellezing vertelde ik dat niet alleen de leerlingen maar vele mensen Jezus volgden, omdat ze geïnspireerd raakten door hem. Door wat hij vertelde, zoals hij handelde en omzag naar mensen die geen vooruitzichten meer hadden. Maar naarmate het christendom groter werd, waren er al snel keizers en koningen die er niets van moesten hebben en het een bedreiging vonden. Christenen werden vervolgd en gingen daardoor ondergronds, zoals in bijvoorbeeld het oude Rome. Om elkaar toch kenbaar te maken dat ze bij het nieuwe geloof hoorden tekenden ze de vis. Want ze geloofden in Jezus Christus als Gods Zoon en Redder.

In het Grieks: Iesous Christos, Theou, Uios, Soter. En als je de beginletters van die woorden
achter elkaar zet dan staat er Ichtus. Dat is in het Grieks=vis.

In de kerk werd uiteraard gereageerd dat we toch hoopten dat we niet vervolgd zouden worden vanwege ons geloof. En zo gingen we aan de slag met de vraag: Hoe kunnen wij in de huidige tijd nu eigenlijk nog visser van mensen zijn?
Er kwamen mooie antwoorden waarbij de mensen en kinderen dicht bij zichzelf bleven. De strekking van de antwoorden was ook vooral: begin maar klein, met een vriendelijk woord, durf ook eens sorry te zeggen, heb respect voor elkaars verschillende meningen en een lach of een vriendelijk kaartje kunnen al wonderen doen, want op die manier kan er ook iets groeien!

Een advies dat we allemaal ter harte kunnen nemen.

Ds. Martje Veenstra-Oving, Wijhe

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer